Dünyanın dört bir yanında her yıl temmuz ayının ilk cumartesi günü kutlanan Uluslararası Kooperatifler Günü, bu yıl Kooperatifler, daha iyi bir dünya için kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler sunar temasıyla anlam kazandı. İlk kez 1923 yılında Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) tarafından ilan edilen bu özel gün, insan odaklı, demokratik ve dayanışma esaslı kooperatifçilik anlayışının küresel önemini bir kez daha hatırlatıyor.
Temanın merkezinde; gelir adaletsizliği, çevresel krizler ve toplumsal eşitsizlikler gibi küresel sorunlara karşı, kooperatiflerin sunduğu katılımcı ve sürdürülebilir çözüm modelleri yer alıyor. Kooperatifler, yalnızca ekonomik kazanç değil; eşitlik, adalet, yardımlaşma ve dayanışma gibi evrensel değerlerle kalkınmayı da hedefliyor.
2025: Uluslararası Kooperatifler Yılı
Birleşmiş Milletler’in “Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya Kurar” sloganı ile ilan ettiği 2025 Uluslararası Kooperatifler Yılı, kooperatifçilik tarihinde önemli bir dönüm noktası niteliği taşıyor. Bu kapsamda, ulusal ve uluslararası düzeyde yürütülecek çalışmalarla hem kooperatiflerin başarı öyküleri paylaşılacak hem de yeni nesillere kooperatifçilik bilinci kazandırılması hedeflenecek.
Türkiye, kooperatifçilikte yol haritasını belirledi
Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan “Kooperatifler Yılı Komitesi” öncülüğünde, 2025’e hazırlık kapsamında özellikle gençler ve kadın girişimciler odağa alınarak pek çok önemli faaliyet hayata geçirildi.
İlk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik kooperatifçilik sunumları ve animasyon gösterimleriyle farkındalık artırılırken; üniversitelerde “kampüs kooperatifçiliği” bilgilendirmeleri yapıldı. Ayrıca kadın emeğinin ekonomiye kazandırılması amacıyla düzenlenen çalıştaylar, cezaevlerinde ve bağımlılıkla mücadele eden bireyler için verilen eğitimler, sosyal kooperatifçiliğe önemli katkılar sundu.
Ticaret erbabının da dahil olduğu sektörel bilgilendirme toplantıları ile KOOPDES kapsamında artırılan hibe destekleri, kooperatiflerin üretim ve istihdam kapasitesini güçlendirdi. Türkiye genelinde 1.900’e yakın eğitim ve etkinlikle yaklaşık 191 bin kişiye ulaşıldı.
Stratejik vizyon: 2025-2029 Türkiye kooperatifçilik stratejisi
Yılın en önemli kazanımlarından biri ise, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “2025-2029 Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı” oldu. Bu stratejiyle; ticari yaşamda daha etkin, çevreye duyarlı ve rekabet gücü yüksek kooperatiflerin oluşturulması hedefleniyor. Aynı zamanda, ülkenin ekonomik kaynaklarının daha adil paylaşımına da katkı sağlanması öngörülüyor.
Geleceğe dönük adımlar
2025 yılının ikinci yarısında da çalışmalar artarak sürecek. Erzurum’da 28-31 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 6. Türkiye Kooperatifler Fuarı, Uluslararası Kooperatifçilik Hukuku Sempozyumu ve strateji planının resmî yayımlanması öne çıkan etkinlikler arasında yer alıyor. İllerde yapılacak farkındalık çalışmaları ise kooperatifçilik kültürünün toplumun tüm kesimlerine yayılmasını amaçlıyor.
Ticaret Bakanlığı’ndan güçlü mesaj
Ticaret Bakanlığı, 5 Temmuz 2025 Uluslararası Kooperatifler Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda, “6 milyona yakın ortağı ve çalışanı ile ülkemiz ekonomisinin mihenk taşlarından olan kooperatiflerimize güç katmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla, kooperatifçiliği kalkınmanın temel unsurlarından biri haline getirmeye kararlıyız,” ifadelerine yer verdi.