Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin makroekonomik verileri kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2025’in ilk üç ayında yıllık bazda yüzde 2, çeyreklik bazda ise yüzde 1 oranında büyüdüğü bildirildi. Bu gelişme ile yıllıklandırılmış milli gelir yaklaşık 1,4 trilyon dolara ulaştı.
Bakanlık, uygulanan ekonomik program sayesinde dezenflasyon sürecinin yılın ilk çeyreğinde de devam ettiğini vurgulayarak, “Ekonomimiz ılımlı büyürken, tüketim ve yatırımda dengeli bir görünüm sağlandı” ifadelerine yer verdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “2025 yılının ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi, yıllık yüzde 2, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çeyreklik yüzde 1 büyüdü. Yıllıklandırılmış milli gelir yaklaşık 1,4 trilyon dolar gerçekleşti.
Uyguladığımız program sayesinde dezenflasyon ilk çeyrekte de devam etti; ekonomimiz ılımlı büyürken, tüketim ve yatırım dengeli bir görünüm sergiledi.
Cari açığın milli gelire oranı ilk çeyrek itibarıyla yıllık yüzde 0,9 gerçekleşti. En önemli kazanımlarımızdan sürdürülebilir cari açığı korumak için yapısal reformları hızlandırıyoruz. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK), Yüksek Teknoloji Yatırım Programı (HIT-30) ve yeni Yatırım Teşvik Sistemi gibi aktif sanayi politikalarıyla katma değerli üretimi daha seçici, odaklı ve etkin şekilde destekleyerek rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz.
İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergeler ekonomik aktivitedeki ılımlı seyrin sürdüğüne işaret ediyor. Küresel ticarette güçlenen korumacılık eğilimleri ve artan belirsizlikler nedeniyle küresel talebin zayıflaması ile yurt içi finansal koşullardaki sıkılaşma büyüme görünümünü sınırlayabilir. Bununla birlikte, son haftalarda küresel risk algısında yaşanan toparlanma ile zamanlı ve yerinde attığımız adımlar sayesinde finansal göstergeler iyileşmeye başladı. Dezenflasyon sürecinde ortaya çıkabilecek olası etkilere karşı gereken tedbirleri bütüncül bir yaklaşımla hızla devreye alıyor; yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı desteklemeye devam ediyoruz.
Amacımız; fiyat istikrarını kalıcı şekilde tesis etmek, sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlamak ve en önemlisi, vatandaşlarımızın alım gücünü ve refahını artırmaktır. Bu hedefler doğrultusunda, makroekonomik istikrarı esas alan programımızı kararlılıkla uygulamayı sürdüreceğiz.”